Σε οικονομικό αδιέξοδο οι σιτοπαραγωγοί της Μακεδονίας

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι σιτοπαραγωγοί της Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 6349/17.11.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα βρίσκονται οι σιτοπαραγωγοί τόσο στο Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, λόγω της χαμηλής τιμής των σιτηρών που ισχύουν φέτος.

Οι τιμές των σιτηρών για τη φετινή χρονιά κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί στις περισσότερες περιπτώσεις να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και το κόστος παραγωγής τους.

Τα προβλήματα εντοπίζονται πολύ έντονα στις περιοχές καλλιέργειας σιτηρών στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς οι παραγωγοί ήδη βιώνουν οικονομικές δυσκολίες λόγω των περικοπών στα εισοδήματά τους και των αυξήσεων σε φόρους που έχει  εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση. 

Τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των σιτοπαραγωγών επιδεινώνουν οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ενισχύσεων των καλλιεργειών, αλλά και η αδυναμία των παραγωγών να εισπράξουν προκαταβολικά από τις τράπεζες τη στρεμματική ενίσχυση που δικαιούνται σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχουν υποβάλλει στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τους σιτοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω των χαμηλών τιμών σιτηρών;

- Πότε σκοπεύει να καταβάλει το αρμόδιο Υπουργείο στους σιτοπαραγωγούς τις ενισχύσεις καλλιέργειας;

Απάντηση Υπουργείου